Goedkope energieleverancier

De vaste lasten van energie en gas zijn dit jaar weer flink gestegen. Tientallen euro’s per maand gaat de energierekening weer omhoog, lasten voor energie en andere kosten nemen 10% toe. De grootste kostenpost is de energierekening, hoe komt dit en kun je er iets aan doen om die kosten in de hand te houden?

Hoe komt het dat je flink meer gaat betalen voor je energienota? Dit komt vooral door de verhoogde ODE (opslag duurzame energie). De belasting op energie gaat ook omhoog, maar niet alleen deze heffingen en belastingen stijgen. Door politieke onrust en stijgende olieprijzen schroeven de energieleveranciers de prijzen op. Gemiddeld gaat een gezin €30 per maand meer betalen. Qurrent is een goede deal voor het aankomende jaar.

Wat is nu een goedkope energieleverancier?

Wie nu de goedkoopste energieleverancier, op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Dit hangt af van een aantal aspecten, wat voor woning heb je, je verbruik, heb je zonnepanelen? De prijs van energie is bij iedere leverancier gelijk, de andere kosten bepalen of een energieleverancier de goedkoopste is.

Een leverancier die het goedkoopste is voor een huishouden van drie personen, hoeft niet de goedkoopste te zijn voor een huishouden met twee personen. Daarom moet je altijd je jaarverbruik gebruiken om te vergelijken.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Groene of duurzame energie

Voor het behoudt van de aarde is duurzame of groene energie belangrijk. Vrijwel alle leveranciers zijn afhankelijk van fossiele brandstoffen als olie, gas en kolen. Deze fossiele brandstoffen brengen niet alleen ernstige schade toe aan de aarde, bovendien worden ze ook steeds schaarser.

Duurzame of groene energie is energie van de zon, of krachten die gebaseerd zijn op de zon zoals wind en getijden van de oceanen. Ook biomassa is een duurzame energiebron die overal aanwezig is. Groene energie is niet schadelijk voor het milieu, raakt nooit op en is altijd in een of andere vorm beschikbaar. Ook kun je zelf energie opwekken, dit scheelt je enorm in de prijs en je energienota.

Energiebespaartips voor lange tijd

Het is altijd verstandig om uit te kijken naar een goedkopere energieleverancier om kosten te besparen. Leveranciers werken met hoge welkomstpremies, daardoor loont het om ieder jaar te vergelijken wie de goedkoopste is. Je maakt dan gebruik van de bonus, deze kan ieder jaar oplopen tot €300.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je energierekening naar beneden te krijgen, door minder energie en gas te gebruiken zal je rekening minder worden. We hebben een top 5 bespaartips samengesteld:

  • probeer te wassen op lagere temperaturen of de ECO stand op je wasmachine
  • droog zoveel mogelijk de was buiten in plaats van de wasdroger te gebruiken
  • schakel apparaten echt uit, niet op de stand-by stand laten staan
  • kies voor spaarlampen of ledlampen
  • breng tochtwering aan bij ramen of deuren

Een andere tip is om energiezuinige apparaten te kopen, bijvoorbeeld als u een mobiele airco wilt kies er dan 1 die niet teveel energie gebruikt. Om de beste mobiele airco te kiezen doet u er goed aan om een keer op een review website te kijken voor mobiele airco’s.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Energiemaatschappijen vergelijken

Op een eenvoudige manier kun je de verschillende energiemaatschappijen vergelijken, dit wordt veelal gedaan op basis van je verbruik. Met een energievergelijker vergelijk je de maatschappijen, zo heb je alles netjes in kaart en kun je een bewuste keuze maken.

De tarieven worden in heel veel gevallen dagelijks bijgewerkt, zo ben je altijd verzekerd van de beste prijzen. Door de verschillende energiemaatschappijen te vergelijken kun je op jaarbasis veel geld besparen.

Wil je een steentje bijdragen aan het milieu dan kun je een selectie maken dat je kiest voor duurzame energie. Bij een aantal maatschappijen kun je specifiek kiezen uit:

  • stroom van windmolens
  • stroom van zonnepanelen
  • alle groene stroom uit Nederland
  • gas CO2 gecompenseerd

Gecompenseerd gas betekent dat de leverancier ter compensatie een investering doet in duurzame ontwikkeling. Tegenwoordig liggen de prijzen van duurzame en grijze energie vrijwel gelijk, voorheen was groene energie meestal duurder. Het kan ook voorkomen dat je geen selectie doet voor duurzame energie maar dit wel het goedkoopste is in je situatie.

Door energiemaatschappijen te vergelijken kun je in heel veel gevallen veel geld besparen. Zit je al jaren bij dezelfde maatschappij dan kun je gemakkelijk €350 besparen op jaarbasis. Vind je een beetje risico niet erg dan kun je voor een flexibel contract kiezen. Wil je zekerheid dat je altijd het zelfde betaald dan kun je gebruik maken van een vast contract. Kies je voor duurzaam, dan kies je een leverancier van groene energie.

Waarom energiemaatschappijen vergelijken?

 

De energievergelijkers stimuleren de concurrentie. Met de energievergelijker heb je in een overzicht welke energiemaatschappij het goedkoopste is voor je eigen situatie. Bovendien betekent meer concurrentie hogere kortingen en betere welkomstpremies.

Een welkomstpremie kan een eenmalig bedrag zijn, deze verrekenen de maatschappijen aan het einde van het jaar met de jaarnota.

Deze premie krijg je in veel gevallen alleen als je kiest voor een meerjarig contract. De maatschappij wil zekerheid, in ruil daarvoor geven ze je een premie.

Op de energienota staan een aantal kosten vermeld welke je ieder jaar opnieuw betaald. Hieronder leggen we je uit waar deze kosten voor zijn bedoeld en wat ze inhouden.

Leveringstarief

Dit betaal je aan de energiemaatschappij voor de stroom en gas die zij aan je leveren. Voor gas betaal je per kubieke meter (m3), voor stroom betaal je per kilowattuur (kWh). Het leveringstarief wordt ook wel leveringskosten genoemd.

Kaal leveringstarief

Het kale leveringstarief is het tarief wat je betaald zonder belastingen en heffingen. Dit tarief kan je maatschappij zelf vaststellen. Op de andere onderdelen heeft je maatschappij geen invloed, krijg je korting dan is dat dus op dit onderdeel. Het kale leveringstarief is meestal nooit meer dan 25% van je energienota. 

 

Energiebelasting

Het kale leveringstarief wordt verhoogd met de energiebelasting. De overheid heeft deze belasting doorgevoerd en wordt jaarlijks vastgesteld. Verbruik je veel energie, dan betaal je ook meer belasting. Hiermee probeert de overheid het verbruik van energie te beperken. Door energie te besparen betaal je ook minder belasting.

Vastrecht

Vastrecht zijn de vaste leveringskosten. Dit bedrag zijn de vaste kosten die moeten worden betaald om de overige kosten te dekken. Hierbij valt te denken aan de administratiekosten. Bij elke energiemaatschappij zijn deze kosten anders, dit kan ook een reden zijn om over te stappen naar een goedkopere energiemaatschappij.